Yazılım Firmaları Nasıl Para Kazanır?

Yazılım firmalarının başlıca yaptığı işlemlerden biri gelen müşteri ihtiyaçları doğrultusunda ortaya ürün çıkartmaktır. Ortaya çıkan bu ürünler kullanıcıların işlerini büyük oranda kolaylaştırmıştır. İşlerimizi kolaylaştırmak için ortaya çıkan bu sektör olduk fazla rağbet görmektedir. Buda bu alanda para kazanmak isteyenler için merak uyandırdı. Bu merak doğrultusunda ortaya bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi meslekler çıktı. Peki bu meslekler nasıl para kazanır dilerseniz bu sorunuza yanıt bulalım.

İhtiyaçlar Doğrultusunda Yazılım Projeleri

İşlerini kolaylaştırmak isteyen firmalar bu hizmeti almak için yurt dışındaki firmaları tercih etmektedir. Bu firmalar müşterin ihtiyaçlarını tespit ederek ortaya projeler çıkartmaktadır. Tabi bu projeler çıkartılırken yapılması gereken belli başlı durumlar vardır. Bunlardan ilki ihtiyaç tespitidir. Tespit doğrultusun da birtakım çalışmalar yapıldıktan sonra projenin detayları belirlenmektedir. Bu detayı yapmakla hükümlü kişiler yazılım mühendisleridir. Doğru analiz sonucu ortaya çıkmış projeler hem müşteriyi memnun ediyor hem de firmanın popülaritesini arttırıyor. Tabi buda müşteri geri dönüşümü de arttırıyor. Örneğin x firması ürün çıkarttıktan sonra memnun kaldıysa hizmetten tekrardan ihtiyaçlarını aynı firmadan gidermek isteyecektir. Buda müşteri ile firma arasındaki sadakati arttırmış oluyor.

web-tasarim-kodlama.jpg

Yazılım firmaları sadece ortaya ürün çıkarmakla görevli kalmayıp yaptığı işin pazarlamasını, fiyatlandırmasını, faturalandırmasını da yapmaktadır. Yani anlayacağınız yazılım sektörü kodlardan ibaret değildir. Bu sektörde iş yapmak istiyorsak ticari reklamın ne olduğunu iyi kavramamız gerekmektedir. Bunların dışında açık kaynak diye kavramda bulunmaktadır. Açık kaynak olan sistemleri adından da anlaşılacağı üzere açık yani kullanıcılara bu kodlar gösterilmektedir. Bu durum her ne kadar yazılımcıların canını sıksa da bu durumu fırsata çevirenlerin sayısı bir hayli fazla. Bunların nasıl kazandığını aşağıdan incelebilirsiniz.

Bilgisayar-resimleri.jpg

Yeni Modül, Yeni Eklenti

Açık kaynak kodlu sistemlere örnek olarak WordPress gösterilebilir. Her ne kadar açık kaynak bir yazılım olsa da bu sistemleri geliştirecek kabiliyetimizin olmaması bizlere oldukça sorun yaşatacaktır. Bunun farkında olan yazılımcılar ihtiyaçlar doğrultusunda sistemlere yeni özellik eklemektedir. Tabi bu özellik başına aldıkları ücrette bir hayli fazladır.

Ücretli Güncellemeler

Var olan siteme zamanla yeni özellikler kazandırarak bunlardan gelir elde edilebilir. Sonuçta sistemin gelişmesi, açıkların kapatılması için oldukça bilgi birikimi yapmışız ve bunun içinde emek vermişiz. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda güncelleme başına ek ücretlendirmeler almamız gayet doğru bir davranış olacaktır.

Lisans Başına Ücretlendirmeler

Çok uğraş verip yaptırdığınız bir sistemi lisanslayıp kullanıcılarla buluşturmak kadar düzgün bir hareket yoktur sanırım. Genellikle bir pazarlama yönetimi olarak bilenen yazılım lisanslama sektöre yeni girmiş ve kendini alanda göstermek isteyen kişilerin de başvurduğu yöntemlerden biridir.

Teknik Destek Ücreti

Yazılan sistemlerde birtakım sorunlarla karşılaşıldığında sorunun ortadan kalması için başvuracağımız şahıs sistemi kodlayan kişi veya firmadır. Bu kişiler sorunun giderilmesi için veya sisteme yeni özellik getirilmesi için bizlere hızlı bir şekilde hizmet verebilmektedir. Fakat bu şahıs veya firmaların sorunun ortadan kalması için sizlerden ek ücretlendirmeler alabilmektedir.

Yukarıda yazılım firmalarının nasıl para kazandığına kısaca bir değindik. Bu bilgilerin dışında sizlerin de kullandığı başka teknikler varsa aşağıdan bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.