Web Tasarım Kodlama

Beylikdüzü Web Tasarım yaparken HTML (Hyper Text Markup Language) adı verilen bir dilde kodlarımızı yazarız. Bu dil, etiket ve parametre adı verilen unsurlardan oluşur ve temel olarak sayfada bulunan elemanların ne olduğunu belirlemeye yarar. Bu dili kullanarak oluşturduğumuz kodları uzantısı html olacak şekilde kaydederek web sayfalarımızı bu şekilde oluştururuz.

Web sayfalarımızın nasıl görüneceği, yani tasarımla ilgili unsurlar HTML’nin kapsamına girmez. HTML ile sadece web sayfalarında bulunmasını istediğimiz elemanları oluştururuz. Bu elemanların sayfada nasıl görüntüleneceği CSS’nin alanına girer.

CSS’in görevi HTML ile sayfaya eklenmiş olan elemanların nasıl görüntüleneceğini ayarlamaktır. Örneğin HTML ile sayfaya bir paragraf ekleriz, fakat bu paragrafın sayfada nasıl görüneceğini CSS ile ayarlarız. Örneğin paragraftaki yazılar ne renk olacak, paragrafın hizalaması nasıl olacak, hangi yazı tipi kullanılacak gibi.

Web sitelerini dinamik ve statik olarak ikiye ayırabiliriz. Bu ikisi arasında temel bir fark vardır. O da şudur: Dinamik web siteleri kullanıcı ile etkileşime girer, statik web siteleri ise kullanıcı ile etkileşime girmez. Etkileşim olarak;örneğin dinamik web sitesinde kullanıcı herhangi bir yazıya yorum yazabilir, bir ankete cevap verir veya bir içeriği puanlayabilir. Statik web sitelerinde ise kullanıcı içeriğe müdahalede bulunamaz.

Sunucu ve istemci:

Öncelikle bu iki terimi kısaca tanımlayalım. Sunucu web sitelerini barındıran bilgisayar, istemci ise web sayfalarını görüntüleyen bilgisayardır. Bir web sitesi yaptığımız zaman bunu internet ortamına taşımak için sunuculara ihtiyaç duyarız. Bunlar monitörü falan olmayan, 24 saat açık tutulan (sitenin 24 saat görünmesi için) süper güçlü bilgisayarlardır. Peki bu makinaları kim kullanır?

Hosting terimini Türkçe’ye çevirirsek barındırma gibi bir anlam çıkar. Hosting işlemini yapan, yani web sitelerimizi barındıran firmalar mevcuttur. İşte bu firmaların sunucuları vardır ve biz bu firmalardan o sunuculara erişebilmek için (yani bize ayrılan klasöre girebilmek için) bazı şifreler alırız.

Bu hosting firmalarının sunduğu bir başka hizmet de domain satışıdır. Domain, yani alan adı, web sitelerimize koyduğumuz güzel isimlerdir. Hosting firmalarına belirli bir ücret ödeyerek bu alan adını belirli bir süre için kendi adımıza kayıt ettirebiliriz. Böylece bizden başka kimse o alan adını alamaz. Bu arada bu işleri DNS (Domain Name System) adı verilen bir hizmet sağlıyor. Eğer o olmasaydı web sitelerine girmek için site adresi yerine 89.134.33.243 gibi IP numaralarını kullanmamız gerekirdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.