Beylikdüzü Web Tasarım

Beylikdüzü Web Tasarım denince akla ilk gelen çizimler, renkler, şekiller olabilir. Oysaki web tasarım sadece bunlardan ibaret değildir. Tasarım sadece görünen kısımdır. Her ne kadar artık işin içine javasciprt vs. girmiş ve kodlar da hareketli tasarımların oluşmasında rol oynamaya başlamış olsalarda yine de arka planda hiç de yabana atılmayacak derecede önemli bir mecra vardır ki bu da kodlamadır.
Bir internet sitesi çizilirken farklı çizim programları kullanabilirsiniz. Paint ten tutunda Photoshop, Fireworks gibi programlara kadar. Birçok tasarımcı hala Photoshop kullanarak tasarımlarını yaratmaya devam etselerde aslında web tasarımcı kullanması gereken program Fireworks’tür. Tabiki ikisinide bilmek gerekir ve ihtiyaca göre ikisini de kullanmaya ihtiyac duyacağınız farklı zamanlar olacaktır. Ancak Firworks’ün ortaya çıkış amacı internet siteleri ve görselleri oluşturmak olduğundan, çizim yaparken size çok daha fazla kolaylık sağlamaktadır. Bu kolaylıkları programı kullanmaya başladıktan sonra yada bununla ilgili internetteki eğitim yazılarını okuduğunuzda zaten anlamış olacaksınız.
Statik Web Sitesi
Eğer bir sitenin içeriği sabit ise yani sitede güncellemeler yapılmıyorsa yada kırk yılda bir yapılıyorsa bu siteleri statik tipte hazırlama daha avantajlıdır. Çünkü site için bir yönetim paneli hazırlama ihtiyacı ortadan kalkmış olur. Bu da size maliyette azalma olarak geri döner. Ancak statik web sitelerinin güncellenmesi, dinamik web sitelerinden çok daha zordur. Ve bir noktadan sonra keşke yönetim paneli olan bir site yaptırsaydım demek durumunda kalabilirsiniz. Tabi bu sitenin içeriğine ve güncellenecek alanlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.Bu web sitesi basit HTML Kodları ile hazırlanabilir. Ayrıca bir kodlama dili bilmeye gerek yoktur.
Dinamik Web Sitesi
Yukarıda bahsettiğimiz yapının tam tersi, yani yönetim paneli olan güncellenebilir bir web sitesi. Bu tür bir web sitesi hazırlayabilmek için bir kodlama dili bilmek gerekir. Bu .php, .asp, .aspx, .jsp gibi farklı diller olabilir. Ve tabiki bu sitenin çalışabilmesi için kiralanan sunucunun sitenin kodlandığı dili destekleyen bir yapıda olması gerekir.
Eğer sıkça güncelleyebileceğiniz bir web sitesine ihtiyaç duyuyorsanız dinamik web sitesinin size faydası büyük olacaktır. İstediğiniz her an size verilecek olan yönetim panelinizden sayfa içeriklerinizi güncelleyebilir. Yeni sayfalar ekleyebilir veya silebilirsiniz.
Bir web sayfası, HTML kodlarıyla oluşturulmuş bir dökümandır. Bu dökümanı şekil olarak, içine resimler eklenmiş bir WORD dökümanına da benzetebilirsiniz. HTML sayfaları birbirlerine bağlanarak web sitesi oluşturulur. Bu sayfalar ve içerdikleri tüm nesneler bir FTP (File Transfer Protocol- Dosya Aktarım Protokolü) programı aracılığı ile web siteninizin barındığı bilgisayara yüklenirler. Web sitelerini barındıran bu bilgisayarlara SERVER-SUNUCU adı verilir. Bu bilgisayarlar yapı itibari ile kişisel bilgisayarlardan farklı değildirler, ancak web sunuculuğu için özel olarak yapılandırılmışlardır. Web sitenize bağlanıldığında ana sayfanız ekrana gelecektir. Ana sayfanızın, ismi standart bazı isimlerden oluşur. Bunlar; index.html, index.htm, Default.html, Default.htm, index.asp ve türevleri şeklinde olabilir. Ancak içlerinden bazıları tüm sunucular için ana sayfa ismi olarak belirlenebilirler, diğerleri için web sunucusunun bu isimleri desteklemesi gerekir. Tüm sunucular için kullanabileceğiniz isimler; index.html, index.htm, default.html, default.htm olarak sıralayabiliriz. (Server yöneticileri istedikleri ismi, ana sayfa ismi belirlemek için kullanabilirler.)
Şimdi biz beylikdüzü web tasarımı olarak profosyonel bir web sitesi açtığımızda ve web sitemizin hazır olduğunu farzedelim, izleyeceğimiz adımlar şöyle olacaktır;

Alan Adlarını belirleyen kurumlar her ülke için farklıdır. Ancak, en çok kullanılan alan adları olan .com, .net, .org gibi sonunda herhangibir ülke tanımı olmayanlar, Network Solutions, Register ve benzeri firmalardan satın alınabilir. Bu isimler önce gelen alır prensibi ile satılırlar. Alan adınız .com.tr, gen.tr, org.tr gibi .tr uzantılı olacaksa, Türkiye için Alan Adı tahsis işlemlerini yürüten ODTÜ’den satın alabilirsiniz.

Web sitenizi oluşturan dosyaları bir FTP programını kullanarak yükleyebileceğiniz gibi, Sunucunuzun tarayıcı ile yükleme seçeneği varsa, tarayıcınızla da yükleme yapabilirsiniz. Bazı bedava web alanı veren siteler sadece tarayıcı ile yükleme kabul ederler. Ancak bu işin aslı FTP’dir ve bir FTP programı edinmenizi tavsiye ederim. Program Rehberi bölümünü kullanarak bir FTP programı edinebilirsiniz. FTP programları içinde en ünlü olan program hiç şüphesiz ki Cute Ftp’ dir. Bu programı kullanması hem kolaydır hem de üstün bir FTP programıdır. FTP programına sunucunuzun adresini, kullanıcı adınızı, şifrenizi girdikten sonra, sunucunuz tarafından size ayrılmış dizine bağlanırsınız. Bu aşamadan sonra yerel dosyalarınızı bu klasöre, tıpkı Windows Gezgini’ni (Explorer) kullandığınız gibi, aktarabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.